Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΤΟΥ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟΥ
 ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ

Στις 23 Αυγούστου 1791 άρχισε η εξέγερση των μαύρων δούλων στη νήσο Ισπανιόλα της Καραϊβικής (σημερινή Αϊτή και Δομινικανή Δημοκρατία), η οποία οδήγησε στην κατάργηση του διατλαντικού εμπορίου δούλων. Η εξέγερση των σκλάβων στην περιοχή αποδυνάμωσε το αποικιακό σύστημα στην Καραϊβική, προκαλώντας μια εξέγερση που οδήγησε στην κατάργηση της δουλείας και δίνοντας παράλληλα στο νησί την ανεξαρτησία του. Από αυτό το γεγονός σηματοδοτήθηκε η αρχή της κατάργησης του συστήματος της δουλείας, το δουλεμπόριο και η αποικιοκρατία.
Έτσι η 23η Αυγούστου ανακηρύχτηκε ως παγκόσμια ημέρα για την υπενθύμιση του δουλεμπορίου και της κατάργησής του και γιορτάστηκε για πρώτη φορά σε πολλές χώρες, ιδίως στην Αϊτή, στις 23 Αυγούστου του 1998 και στη Σενεγάλη στις 23 Αυγούστου  του 1999.
Η ημερομηνία αυτή αποτελεί επίσης φόρο τιμής σε εκείνους που εργάστηκαν σκληρά για την καταπολέμηση του δουλεμπορίου και της δουλείας σε όλο τον κόσμο. Η δέσμευση αυτή και οι ενέργειες που χρησιμοποιήθηκαν για την καταπολέμηση του συστήματος της δουλείας είχαν αντίκτυπο στο κίνημα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Δυστυχώς όμως από τις αρχές του 1990, το εμπόριο ανθρώπων γνωρίζει μέρες ανάπτυξης και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Διεθνή Οργανισμού Εργασίας εκτιμάται ότι παγκοσμίως 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα εμπορίας στην ιδιωτική οικονομία. Συνολικά σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι 27 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα του σύγχρονου δουλεμπορίου – ο μεγαλύτερος αριθμός υποδουλωμένων ανθρώπων στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Ο αριθμός αυτός εκτός από τη διεθνή διασυνοριακή εμπορία ανθρώπων συμπεριλαμβάνει και την εμπορία ανθρώπων μέσα στα σύνορα των εξεταζόμενων χωρών. Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του State Department των ΗΠΑ, κάθε χρόνο περίπου 800.000 άνθρωποι θύματα εμπορίας διακινούνται μεταξύ των εθνικών συνόρων σε όλο τον κόσμο. Αρκετά συγκλονιστικό είναι το γεγονός ότι πάνω από το 50% των θυμάτων της εμπορίας διεθνώς είναι παιδιά, σύμφωνα με εκτιμήσεις της UNICEF. Στην Ε.Ε. βάσει των στοιχείων που έχουμε από το  Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα διακινούνται κάθε χρόνο περίπου 250.000 θύματα εμπορίας.
Τα τρομακτικά νούμερα μας δείχνουν με τον πλέον σαφή τρόπο το μέγεθος που έχει λάβει σε παγκόσμιο επίπεδο η εμπορία ανθρώπων. Η χώρα μας αντιμετωπίζει και εκείνη το πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων, το οποίο εστιάζεται κυρίως στην ύπαρξη κυκλωμάτων που διακινούν και εμπορεύονται συνανθρώπους μας με σκοπό την σεξουαλική εκμετάλλευση και την καταναγκαστική εργασία. Για τους λόγους αυτούς, η Ελλάδα εντάχθηκε άμεσα και δυναμικά στην παγκόσμια συμμαχία με στόχο την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου. Έχει στρατευτεί, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, με όλους εκείνους που συνεργάζονται για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
Το φαινόμενο της δουλεμπορίας είναι κοινωνικό, παγκόσμιο και συλλογικό και φυσικά αμιγώς πολιτικό και για τον λόγο αυτό όλοι θα πρέπει να συμπράξουμε για την κατάργηση του με κάθε μέσο που διαθέτουμε. Πρέπει όλοι να αναλογιστούμε ότι όσο κι αν νομίζουμε ότι ζούμε σε έναν ελεύθερο κόσμο πολλά από αυτά που συμβαίνουν διαρκώς γύρω μας είναι αρκετά για να μας υπενθυμίσουν ότι η ανελευθερία κυριαρχεί παντού.

Το στέλεχος του Γραφείου Διαμεσολάβησης
Πανουσιοπούλου Καλιρρόη

Οι Δομές Γραφείο Διαμεσολάβησης, Τράπεζα Χρόνου, Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο λειτουργούν στα πλαίσια του Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».


Καλούμε όλες και όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλέφωνο 210-577.1176 και στην ηλεκτρονική Διεύθυνση www.domesperisteri.gr .