Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΧΡΟΝΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ


Με μεγάλη επιτυχία και με την συμμετοχή πλήθος κόσμου πραγματοποιήθηκε η ενημερωτική Ημερίδα που διοργάνωσε η Τράπεζα Χρόνου Περιστερίου, με Θέμα ¨Υγιεινή και Ορθή Διαχείριση των Τροφίμων¨.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο, στο Νέο Δημαρχιακό Μέγαρο Περιστερίου, στην Πλατεία Δημοκρατίας το απόγευμα της Δευτέρας 30 Σεπτεμβρίου 2013.
Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι : κα. Σπυριδούλα Πυλαρινού, Πτυχιούχος Υγιεινολόγος και Επόπτρια Δημόσιας Υγείας, ο κ. Ιωάννης Κακός, Τεχνολόγος Τροφίμων και Επιθεωρητής Ασφάλειας Τροφίμων και Ποιότητας, η κα. Ξένη Κορόγιαννη, Πρόεδρος του ΟΠΑΑΠ , ο κ. Αλέξανδρος Οικονόμου, Επιστημονικά Υπεύθυνος της ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ και ο κ. Κων/νος Κορμπής, Υπεύθυνος της Τράπεζας Χρόνου Περιστερίου.
Η Ημερίδα ξεκίνησε με τον επικεφαλής της Τράπεζας Χρόνου Περιστερίου κ.Κων/νο Κορμπή ο οποίος σε πραγματικό χρόνο παρουσίασε την ιστοσελίδα της Τράπεζας Χρόνου και το λειτουργικό περιβάλλον.
 
Στη συνέχεια :
Η Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτισμού, κα. Τσιώτα Μαίρη, τόνισε ότι ο Δήμος Περιστερίου αγκαλιάζει τις καινοτόμες δράσεις όπως αυτή του Δικτύου, οι δραστηριότητες είναι άξιες και εποικοδομητικές γιατί πραγματικά ανακουφίζουν, προσθέτουν, ενημερώνουν, βοηθούν τον Συνάνθρωπο και μια σύγχρονη κοινωνία πρέπει να δέχεται τα μηνύματα και να τα αξιοποιεί με τον σωστό τρόπο.

 Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου, κ. Ευάγγελος Αυγουλάς δήλωσε ότι είναι πολύ ευχάριστο που έχουμε απενοχοποίησει έννοιες όπως η Τράπεζα Χρόνου, θέλουμε να πετύχει μια τέτοια ευρύτερη κοινωνική σύμπραξη που επενδύει στον εθελοντισμό, στην αλληλεγγύη, στους νέους, στην καλή προαίρεση και την καλή διάθεση και ευχήθηκε καλή επιτυχία.      

Η Πρόεδρος του ΟΠΑΑΠ, κα Ξένη Κορόγιαννη, τόνισε ότι το Κοινωνικό Παντοπωλείο λειτουργεί ήδη προ δυο ετών χάρη στην προνοητικότητα του Δημάρχου Περιστερίου του κ. Ανδρέα Παχατουρίδη, ο οποίος έγκαιρα διέγνωσε την αναγκαιότητα στήριξης των ευπαθών ομάδων των συμπολιτών μας . Βασικός κορμός στήριξης του παντοπωλείου είναι οι εθελοντές και οι χορηγοί μας . Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων είναι μια άγραφη απαίτηση όλων μας, οι προσπάθειες μας είναι να εξασφαλίζουμε στους ωφελουμένους όσο το δυνατόν περισσότερα προϊόντα για τις ανάγκες τους, αλλά κυρίως να τους εξασφαλίζουμε τις ποιοτικές προδιαγραφές που πρέπει να έχουν . θέλω να πιστεύω ότι το έχουμε πετύχει . θέλω να ευχαριστήσω το προσωπικό και τους εθελοντές γιατί αυτό προσπαθούν καθημερινά. Θέλω να συγχαρώ την καινοτόμα δομή της Τράπεζας Χρόνου Περιστερίου, για την πρωτοβουλία της για την σημερινή ημερίδα, την οποία αγκαλιάζει ο Δήμος Περιστερίου, ο οποίος την στηρίζει έμπρακτα.

Η Αντιδήμαρχος Αιγάλεω Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Διώνη Σιγάλα, τόνισε ότι σε αυτές τις εποχές κάνουμε όλοι μια προσπάθεια για να κρατήσουμε την κοινωνική συνοχή . Η προσπάθεια των δήμων αλλά και των πολιτών να συμμετέχουν και να προσφέρουν τρόφιμα, φάρμακα και όλα τα είδη ανάγκης και ταυτόχρονα να προσφέρουν και τον εθελοντισμό είναι μεγάλη, οι ανάγκες είναι μεγάλες,  χρειάζεται αυτός ο συντονισμός και η συνεργασία  όλων των δυνάμεων που θα μπορέσουν να βοηθήσουν για να ξεπεραστεί το φαινόμενο της κρίσης .     

Από το Γραφείο Τύπου του Εθνικού Μηχανισμού η κα. Βασιλική Νιάρη ,τόνισε οτι ο Εθνικός Μηχανισμός, θέλει να συγχαρεί τα στελέχη του δικτύου Περιστερίου για την δυναμική έως τώρα πορεία τους, το αξιοσημείωτο είναι ότι έχουν καταφέρει μέσω της επικοινωνιακής εκστρατείας και των δράσεων τους, να κάνουν τους δημότες του Περιστερίου μέρος της συλλογικής προσπάθειας . Ελπίζουμε τέτοιες δράσεις να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση και για τις υπόλοιπες κοινωνικές δομές των υπόλοιπων δήμων . Η προσπάθεια των εθελοντών είναι αξιέπαινη καθώς προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους για να στηρίξουν την συλλογική  αυτή προσπάθεια .

 Η Πρόεδρος της ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α. κα.Βασιλική Θώδα είπε τα εξής:
Η Τράπεζα Χρόνου είναι ένα δίκτυο αχρήματης αλληλέγγυας οικονομίας, ένα δίκτυο λοιπόν το οποίο βασίζεται στον εθελοντισμό, στον απλό καθημερινό άνθρωπο που από το υστέρημα του προσφέρει προϊόντα, υπηρεσίες και τον πολύτιμο χρόνο του για να βοηθήσει τον συνάνθρωπο.
Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν αυτή τη περίοδο στη χώρα μας, η αχρήματη αλληλέγγυα οικονομία συνιστά τη μοναδική διέξοδο σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας οι οποίοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες.
Όλο αυτό το διάστημα που λειτουργεί η Τράπεζα Χρόνου Περιστερίου διαπιστώσαμε ότι η δημιουργία δεσμών αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης ήταν το «κλειδί» για την αποτελεσματική λειτουργία της.
Εξάλλου ο λαός μας έχει αποδείξει με περίτρανα παραδείγματα στην ιστορία του ότι σε περιόδους κρίσεως ο γείτονας, ο συμπολίτης, ο συνάνθρωπος στάθηκε πάντα αλληλέγγυος σε όποιον είχε την ανάγκη του. Αυτή νομίζω ότι είναι και η απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα των σκεπτικιστών που θεωρούν την Τράπεζα Χρόνου μια έννοια ξενόφερτη και μακρινή από τα ελληνικά δεδομένα.
Αντιθέτως η γενική εφαρμογή της δομής της Τράπεζας Χρόνου αποτελεί  μια επιστροφή στις ρίζες μας και στηρίζεται στην εθελοντική συμμετοχή, οδηγεί σε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δράσεις όπως η σημερινή ημερίδα.
Σας καλούμε λοιπόν να βοηθήσετε έμπρακτα τον Συνάνθρωπο, δηλώστε την συμμετοχή σας και στελεχώστε εθελοντικά τις Δομές του Προγράμματος.

Ο κ. Αλέξανδρος Οικονόμου, Επιστημονικά Υπεύθυνος της Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ, επεσήμανε ότι έχει φτιαχτεί ένα κοινό μέτωπο καταπολέμησης και αντιμετώπισης της φτώχειας σχεδόν σε όλο το δυτικό τομέα, το οποίο ξεκινάει από το Ίλιον μέχρι το Χαϊδάρι. Έτσι λοιπόν ο πολίτης οπουδήποτε και να κινείται σε αυτό το μέτωπο, έχει δίπλα του μια δομή για να τον εξυπηρετήσει. Σε αντίθεση λοιπόν με άλλα προηγμένα ευρωπαϊκά κράτη  όπως η Ισπανία όπου δεν έχουν κοινωνικές  δομές εμείς βρισκόμαστε πολύ μπροστά.

   Στην συνέχεια, ακολούθησε η πολύ ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα από τους δύο εθελοντές της Τράπεζας Χρόνου: την κα Σπυριδούλα Πυλαρινού και τον κ. Ιωάννη Κακό.


 Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμηθήκαν από την Τράπεζα Χρόνου Περιστερίου αριστεία για την εθελοντική προσφορά τους στους εθελοντές του Κοινωνικού Παντοπωλείου Περιστερίου, καθώς και Τιμητική Πλακέτα στην Πρόεδρο του ΟΠΑΑΠ κα Ξένη Κορόγιαννη για την εθελοντική δράση της και την ενεργή συμμετοχή της στην Τράπεζα Χρόνου Περιστερίου.




Οι Κοινωνικές Δομές λειτουργούν στα πλαίσια του Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης και αποτελείται από τη σύμπραξη, της ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α. του κοινωνικού συνεταιρισμού Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ και τον Δήμο Περιστερίου και εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο και από Εθνικούς Πόρους στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ 2007-2013».
Καλούμε όλους όσους επιθυμούν να συνδράμουν σε αυτήν την προσπάθεια αλληλεγγύης και ανθρωπιάς να έρθουν σε επικοινωνία με το Δίκτυο Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης Περιστερίου στο τηλ. 210-577.1176 (www.domesperisteri.gr ).




 Μαζί μας ήταν οι :
  • Τσιώτα Μαίρη, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Πολιτισμού
  • Αυγουλάς Ευάγγελος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ιλίου
  • Σιγάλα Διώνη, Αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αιγάλεω
  • Εκ μέρους του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικού Τομέα Αθηνών, κ. Παπαντωνίου Κωνσταντίνο, η Περιφερειακή Σύμβουλος, κα. Πανταλάκη – Ανδριανοπούλου Ιωάννα
  • Θεοδωράκος Αναστάσιος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής μας μετέφερε τους θερμούς του χαιρετισμούς λόγω υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραστεί.
  • Αβραμίδης Σάββας, Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου
  • Ψυρόγιαννης Ηλίας, Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου
  • Βαρθολομάτος Νίκος, Δημοτικός Σύμβουλος Περιστερίου
  • Γκίκας Σωτήρης, Γραφείο Τύπου Δημάρχου
  • Εγγλέζος Ευστράτιος, Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού με σύσσωμο το επιτελείο του.
  • Νίαρη Βασιλική, Γραφείο Τύπου Εθνικού Μηχανισμού
  • Βαρούτης Ιωάννης, Εθνικός Μηχανισμός, Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων
  • Φεγγίτη Αλεξία, Υπεύθυνη Εθνικού Μηχανισμού « ΑΝΘΡΩΠΟΜΑΝΙΑ»
  • Οικονόμου Δημήτρης, Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων Κ.Σ.Δ.Ε.Ο. ΕΔΡΑ
  • Παπαρρίζος Κωνσταντίνος, Επίτιμος Πρόεδρος ΚΙ.ΠΟ.Δ.Α.
  •  Χαμπέση Μαρία, Γραμματέας Συλλόγου Ασθενών A.L.S.
  • Αντωνάτου Χριστίνα, Δημοσιογράφος στην τοπική εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ
  • Κούκης Βίκτωρας, Ψυχολόγος του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Περιστερίου
Και πλήθος κόσμου.